Hangi Profesyonel Fotoğraf Makinesini Almalı?


Bu yazıyı özellikle “DSLR fotoğraf makinesi almak istiyorum, fotoğraf hakkında hiç bir şey bilmiyorum, ne almalıyım?” , “Ne farkı var ki bu profesyonel fotoğraf makinelerinin?” , “Canon mu alsam, Nikon mu?” diyenler için yazmaya karar verdim, umarım fotoğrafa başlarken size en iyi şekilde yardımcı olur.
Her şeyden önce bunun sadece bir fotoğraf makinesi olduğunun altını çizmek lazım. Yani fotoğrafları kendisi getirmiyor, kompozisyonu kendisi kurmuyor, iyi fotoğrafı kendisi çekmiyor. Bir fotoğrafın iyi olması için teknik olarak mükemmel olması da gerekmiyor. Yine de fotoğraf virüsü insanın içine girdikten sonra çoğu insanda bu tür hastalıklar oluyor. Hastalık diyorum çünkü literatürlere bile girmiş kısa isimleri var, tabii bunlar hep espriler, şakalar :)
GAS: Gear Acquisition Syndrome : Ekipman Satın Alma Sendromu diye Türkçe’ye çevirebiliriz. Aşağıda göreceğiniz tüm hastalıkların genel ismidir.
NAS: Nikon Acquisition Syndrome: Nikon Satın Alma Sendromu diye Türkçe’ye çevirebiliriz. Nikoncu diye adlandırılırlar ve çok iddialı şekilde Nikon’u savunurlar.
CAS: Canon Acquisition Syndrome: Canon Satın Alma Sendromu diye Türkçe’ye çevirebiliriz. Aynı şekilde Canoncu diye adlandırılırlar ve çok iddialı şekilde Canon’u savunurlar.
LLL: L Lens Lust: L Lens Şehveti diye Türkçe’ye çevirebiliriz. Canon DSLR ‘a sahip olup en iyi lensler olan L lenslerden başka lens kullanamama hastalığıdır.
Bu hastalıklara dönem dönem çoğu fotoğrafçı kapılır, önemli olan bu hastalıklara kapılmamak aslında ama kapılsanız da önemli olanın iyi fotoğraf olduğunu unutmamak… Ekipmanlar tabii ki daha kaliteli fotoğraf çekmenizi sağlarlar ama her şey değillerdir.

Daha önce hiç fotoğrafla ilgilenmedim, kaliteli fotoğraf çekmek istiyorum ama hiç bir bilgim yok, ne almalıyım?

Fotoğraf popülerleşiyor, son yıllarda özellikle sosyal mecraların patlaması ve mobil sistemlerin gelişmesiyle beraber herkes daha iyi fotoğraflar çekmek istiyor. Aslında yazarken bile emin değilim. Daha iyi fotoğraf çekmek mi istiyorlar yoksa daha fazla Facebook like almak mı? Sonuç olarak fotoğraf görsel bir sanat ve iyi fotoğraf doğal olarak daha fazla beğeniyi getirir.
Bir şekilde fotoğrafa gönül vermek önemli olan. Daha fazla kişinin fotoğrafla ilgilenmesi olumsuz olarak görülse de belki de ülkemizde az olan ve gelişmekte olan fotoğraf sanatının gelişmesi anlamında iyi. Bu rahatsızlığın sebebi şu aslında, ülkemizde ne yazık ki herkes diğer kişinin yaptığı işi kolay görür, bu da böyle, fotoğrafın çok kolay olduğu düşünülüyor ve herkes XYZ Photography oluyor…
Gelelim konumuza; ilk defa fotoğraf makinesi alacaksanız manuel özelliklere sahip bir fotoğraf makinesi almalısınız. Ben fotoğrafa başlarken kompakt makinelerle DSLR fotoğraf makineleri arasındaki fiyat farkı çok fazlaydı dolayısıyla ben DSLR fotoğraf makinesi almak yerine iyi bir kompakt fotoğraf makinesi almayı tercih etmek zorunda kalmıştım. Ama şu anda öyle değil, artık 1000 TL’nin altında DSLR fotoğraf makinesi bulabiliyorsunuz, hem de lensi ile birlikte.


Öncelikle hiç bilmeyenler için DSLR fotoğraf makinesinin bazı avantajlarından bahsetmek lazım:
DSLR ‘ın nasıl çalıştığını şu yazımda anlatmıştım: DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir, Nasıl Çalışır?
1- Lensi değişebilir.
2- Daha fazla arkaplan bulanıklığı verir.
3- Daha iyi fotoğraf kalitesi verir.
4- Daha hızlı otomatik netleme yapar.
5- Saniyede çektiği kare sayısı daha fazladır.
6- Manuel çekim seçenekleri çok fazladır.
Bunlar tabi aklıma gelen ilk farklılıklar. Bunların çoğunun teknik olarak sebebi daha büyük sensör ama detaylı olarak işin tekniğine yazılarımın hiç birinde girmeyeceğim.

Peki Hangi Markayı Almalı? Canon mu Nikon Mu?

Ben bu başlığı ne zaman yazsam veya bir yerde kullansam hemen “Neden Pentax, Sony, Olympus yok?” diye soranlar oluyor. Ben diğer markaları önemsiz gördüğümden değil fakat bazı Türkiye gerçekleri var. En önemlisi de bulunabilirlik. Pentax kullandığım zamanlar da oldu, çok da severim marka olarak, en güzel renkleri aldığım fotoğraf makinesiydi bile diyebilirim, yalnız başlangıç aşamasında olanlara asla önermeyeceğim.

Canon ve Nikon arasında eskisi kadar açık farklar yok. En kısa şekilde şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Canon da alsanız Nikon da alsanız pişman olmayacaksınız.
Yine de aradaki farklar konusunda benim bu konuda fikirlerim şu şekilde:
- Canon gövdeleri Nikon gövdelere göre daha spor görünüşlü, Nikon daha klasik.
- Nikon’un ergonomisi daha iyi, elde daha iyi duruyor.
- Canon’un kullanımı daha kolay.
- Nikon gövdeleri daha sağlam.
- Nikon’un otomatik netleme sistemi daha başarılı.
- Canon’un bulunurluğu daha fazla. İstediğiniz zaman istediğiniz lensini, gövdesini bulabilir, istediğiniz zaman satabilirsiniz.
- Canon daha ucuz. Bulunabilirlikle beraber gelen bir avantaj.
- Canon ‘da daha fazla lens seçeneği var, bu her bütçe aralığı için geçerli.
- Renkler arasında fark klişelerine inanmayın, artık dijital dünyada istediğiniz rengi istediğiniz tonda elde ediyorsunuz. Bu markaya bağlı değil.
Bunlar tamamen benim kişisel fikirlerim, fotoğrafa Canon ile başlayan, Pentaxı deneyen ve şimdi Nikon ile devam eden biriyim, video kısmında Sony’i tercih ediyorum. Ama net olarak şunu tekrar söylemek istiyorum; Canon ve Nikon, hangisi olursa olsun, bir tanesini alın ve arkanıza bakmayın, çünkü her zaman diğer taraf size daha çekici gelecektir.

Fotoğrafa Başlarken Canon 550D Alın

Net bir başlık atmak istedim çünkü biliyorum ki üstte yazdıklarım kafanızı daha da karıştırdı. Ocak 2013 itibariyleCanon 550D almanız gereken ve sizi geleceğe götürebilecek en ideal fotoğraf makinesi.
Güncelleme: Canon 550D artık üretilmeyecek olduğu için yeni başlangıç makine önerim: Canon 600D

Sebeplerini şu şekilde sıralayabilirim:
- Kullanımı kolay, menü Türkçe, menüler arasında gezmek kolay.
- Lens değiştirmek isterseniz Canon 50mm f/1.8 II gibi harika bir lense 200-250 TL gibi bir aralıkta sahip olabiliyorsunuz, Nikon alsaydınız D3100,D5100 gibi modellerde dahili AF motoru olmadığı için bu maliyetiniz bunun iki katı olacaktı.
- Fotoğrafın size göre olmadığını anlarsanız satmanız çok kolay. (Bunu yapan inanın çok, fotoğraf çok kolay değil)
- Çok kaliteli fotoğraflar elde edebilirsiniz.
- Full HD video çekebilirsiniz. Mikrofon girişi olması kısa film ve sinema anlamında büyük bir artı, çoğu profesyonel fotoğrafçı ve videocu ikinci makine olarak 550D kullanıyor.
- Fiyatı makul seviyede ve başlangıç için daha fazlasına ihtiyacınız yok, full frame gövde almadığınız sürece hepsinden çok benzer sonucu alacaksınız ve farkı gözle anlamanız hemen hemen imkansız.
Full frame ile ilgili yazıma da şuradan ulaşabilirsiniz: Full Frame Nedir? Full Frame vs Crop Sensör
- Megapiksel ve saniyede çektiği kare sayısı inanın hiç önemli değil, zaten şu anda piyasada olan her fotoğraf makinesinin fotoğraf çözünürlüğü üst seviyede.
Canon EOS 550D, fotoğraf ile ilgili her şeye sahip. Eğer fotoğrafla ilgilenmeye karar verdiyseniz ve optimum harcama yaparak kaliteli fotoğraf ve videolar çekmek istiyorsanız 550D ‘yi tercih edin.
Not: Amacınız video ise Canon ve Nikon’u unutun, Sony ile devam edin, bunu ayrı bir yazımda anlatacağım.
Canon EOS 550D ‘yi daha yakından tanımak isteyenler için alttaki videoda anlatmıştım, üstteki yazı ise benim kişisel fikirlerimi yansıtıyor:
Mutlu çekimler :)





Labels:



Leave A Comment:

Blogger tarafından desteklenmektedir.